Do tej pory wydawało nam się, że o kaloryczności danych potraw i tym, jak działają one na nasz organizm, świadczy jedynie to, jak wielką mają ilość kalorii. W tej chwili natomiast wiemy z dużą uwagą, że wcale nie o to chodzi, że jeśli coś ma niewiele kalorii, to wcale nie znaczy to, że takie jedzenie będzie należycie działało na nasz organizm. Nawet całkiem inaczej. O wszystkim decyduje jeszcze indeks glikemiczny, a ten jak wiemy bywa czasem bardzo wysoki. Uwzględniając na to, że niektóre produkty posiadają wysoki indeks, ichniejszym zjedzenie możne znacznie wzmagać poziom cukru we krwi. Ten jednakże automatycznie przełoży się na to, że będziemy bardziej głodni.
Wahania poziomu glukozy we krwi bywają rzeczywiście znaczne. Jeżeli już nie zwracamy wątpliwości na poziom tej glukozy, to może się stać tak, że zaczniemy szybko tyć lub, że zwyczajnie nie będziemy się czuli najlepiej. Jednakże nasze samopoczucie powinno być jak najlepsze i powinieneś także dążyć do tego, ażeby móc jeść coś, co będzie dla nas zyskowne. Indeks glikemiczny tabela pokazuje, ile punktów indeksu posiada dane pożywienie. Osoby, które chcą schudnąć lub pozbyć się pewnych dolegliwości, powinny jeść produkty o jak najniższym indeksie glikemicznym, bo ten nie będzie powodował ogromne podwyższania się poziomu cukru we krwi. Brak takich wahań nie będzie również doprowadzał do zjazdów energetycznych, które częściej mają miejsce w momencie, kiedy nie pilnujemy prywatnej diety i jemy byle co. Indeks glikemiczny stał się właśnie fundamentem wielu nurtów żywieniowych i w rzeczywistości pozwala odnieść w diecie konkretne rezultaty, które jak wiadomo zawsze będą pozytywne.
Sprawdź tutaj: indeks glikemiczny tabela.